Χαράλαμπος Λουμάκης  
Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Ηλείας - Νέα Δημοκρατία  
  Βιογραφικό   Άρθρα   Συνεντεύξεις   Επιστολές   Διαβάστετο   Φωτογραφίες   Διάλειμμα   Επικοινωνία
Άρθρα - Τύπος

06 Ιουλίου 2003
Με πρωτοβουλία του Χάρη Λουμάκη... από την Αρμενία μέχρι την Ολυμπία
Ενας Ολυμπιακός Μαραθώνιος 4.174 Km. και 75 ημερών!

Μπορεί το πιο μεγαλειώδες film που γυρίστηκε ποτέ για την Ολυμπιάδα του σύγχρονου κόσμου να είναι αυτό της Λένι Ρίφενσταλ, πέθανε πρόσφατα υπέργηρη, "μούσα" του σινεμά της εποχής του μεσοπολέμου, που -φευ- συνέδεσε το όνομά της με το ναζισμό και το Χίτλερ... Ειδικά την ταινία στην οποία αναφερόμαστε, το περίφημο "Olympia" που ανάγκασε την ίδια και το συνεργείο της να βρεθεί το 1936 (χρονιά των Ολυμπιακών του Βερολίνου) στην Ολυμπία για να κινηματογραφήσει την τελετή Αφής της Φλόγας... Εκεί, λοιπόν, επειδή δεν κατάφερε να κινηματογραφήσει όπως θα ήθελε τους λαμπαδηδρόμους, επινόησε "δικούς" της τρόπους για τη μεγαλειώδη αναπαράσταση "κινηματογραφική αδεία". Κάτω από ένα δένδρο ανακάλυψε έναν "καλλονό" νέο, τον Ανατόλ τον Λαμπαδηδρόμο, ο οποίος τελικά υποδύθηκε το ρόλο στην ταινία, αυτών που μεταφέρουν το "ολυμπιακό φως" στον κόσμο, φως ειρήνης, εκεχειρίας, ανθρωπιάς, φως ιλαρόν και ελληνικόν ταυτόχρονα, ασχέτως αν χρησιμοποιήθηκε από τους ναζί -τότε- υπέρ Αρίων! Εκείνος, ο Ανατόλ, ένας εικονικός λαμπαδηδρόμος ήταν Ελλην πρόσφυγας από την κραταιά τότε Σοβιετική Ενωση...

Θυμήθηκα την ιστορία του 1936, για τις αναλογίες της με μια άλλη σύγχρονη απόπειρα γυρίσματος ενός film, ολυμπιακού περιεχομένου, διαφορετικής, όμως, στόχευσης. Ενα εξαιρετικής σημαντικής πολιτικής στόχευσης πρόγραμμα που ξεκινά με πρωταγωνιστή πάλι έναν Ελληνα της διασποράς, έναν Ελληνοαρμένιο, δηλαδή, που είναι καταδικασμένος να διέρχεται τη ζωή του σε αναπηρικό αμαξίδιο... Ατομο με ειδικές ανάγκες στην καθομιλουμένη, κοινώς ΑΜΕΑ, δια των κωδίκων που υιοθετούμε σήμερα αφαιρώντας από τις λέξεις την ουσία και τη νοηματοδοσία τους.
Ο Χόβικ Λούλογιαν ένας Ελληνοαρμένιος από την πόλη Gyumri, που αποφάσισε να στείλει το μήνυμά του στον κόσμο, το μήνυμα του στις χώρες της Ανατολής μέχρι και την Ελλάδα, διανύοντας 4.174 km με το αμαξίδιό του μέσα σε 75 μέρες, συνδέοντας την Αρμενία με την Ελλάδα, την Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία! Ποιος θα τολμούσε αλήθεια να φανταστεί έναν τέτοιο Ηράκλειο Αθλο, ποιος θα τολμούσε να τον προτείνει; Και όμως ο Χόβικ που θα δει το δικό του Μαραθώνιο να γίνεται πράξη, θα τα καταφέρει εν τέλει χάρη στο σθένος, το πείσμα και την ψυχή του, που πάτησαν σε μια σειρά από ευτυχείς συμπτώσεις...
Τον Λούλογιαν συνάντησε πριν λίγο καιρό ο Γενικός Διευθυντής της Armentel, θυγατρικής του ΟΤΕ στην Αρμενία, Χάρης Λουμάκης. Ενα στέλεχος της εταιρείας που "πολιτεύεται" με την Αριστοτελική έννοια του όρου, εκεί εις την ξένην, αποδεικνύοντας ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης των αγορών και του κεφαλαίου υπάρχει περιθώριο και μάλιστα ευρύ για κοινωνική πολιτική, πολύ πιο πέρα από τα όρια που η αισθητική των "γιάπι" σήμερα θέτει.
Διότι ο κ. Λουμάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα σε μια επιχείρηση 7.000 εργαζομένων, ανοίχτηκε στον ανθρώπινο χώρο και στην κοινωνία της πολύπαθης χώρας... Εκεί συνάντησε τους Ελληνες της διασποράς, εκεί άκουσε το χτυποκάρδι τους, εκεί ένιωσε τι σημαίνει Ελλάδα εκτός... συνόρων, Ελλάς που γνωρίζει επί τρεις και πλέον αιώνες προσφυγιά... Προσφυγιά που κουβαλά στο "δισάκι" της την πατρίδα, τη μακρινή χερσόνησο της Μεσογείου, τόσο μακρινή αλλά και τόσο ζώσα "εκτός" συνόρων...
Ο Χόβικ ζήτησε από τον Χ. Λουμάκη να υλοποιήσει το όνειρό του. "Να ευχαριστήσει όλες τις χώρες της διαδρομής των 4.174 km, και να τους μεταφέρει το μήνυμα της ελληνικής-Ολυμπιακής Εκεχειρίας της ειρήνης των λαών, της αγάπης... Αρμενία, Γεωργία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και τέλος την πατρίδα Ελλάδα!
Σχεδίασε τη διαδρομή και ζήτησε στήριξη... Στήριξη που βρήκε από τον ΟΤΕ, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, αλλά και την Armentel. 30.000 δολάρια το κόστος αυτό, που θα δώσει τη δυνατότητα, θα ζωντανέψει με ένα film όλη αυτή την οδοιπορία.
Κατά αντίστροφο τρόπο μια Αργοναυτική Εκστρατεία, που θα ξεκινήσει λίγο πιο Ανατολικά από τη μυθική Κολχίδα, και θα καταλήξει λίγο νοτιότερα από εκεί απ' όπου η μυθική Αργώ του Ιάσονα ξεκίνησε.
Ο Χόβικ θα φτάσει 15 μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο κλεινόν άστυ. Κι από εκεί θα ξεκινήσει με τον ίδιο τρόπο για την Ολυμπία στην οποία θα καταλήξει τελικά. Το film που θα αναπαριστά αυτόν τον υπερμαραθώνιο θα διατεθεί στη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας για την τελετή έναρξης. Η διάρκεια του ταξιδιού 75 ημέρες! Μια μοναδική ευκαιρία προβολής της ιδέας του Ολυμπισμού, που θα υλοποιηθεί χάρη στην πρόταση και την προσπάθεια δυο Ελλήνων που ζουν εις την ξένην.
Του Χόβικ Λουλογιάν και του Χάρη Λουμάκη.
Ο πρώτος Πόντιος-Ελλην και Αρμένιος ο δεύτερος Μωραΐτης. Πολιτευτής της Ν.Δ στην Ηλεία...
Που "πολιτεύεται" στην Αρμενία, χωρίς φυσικά να προσδοκά εκεί σε "πελατεία" ψηφοθηρική. Παρηγοριά η πτυχή στα Ελληνικά, τα Ολυμπιακά και Ηλειακά...
Ο Χόβικ Λουλογιάν είναι επικεφαλής της οργάνωσης "Will" (Θέληση)-Ενωσης Αναπήρων Αρμενίας...

Ελένη Σκάβδη